Societatea civica: „Desi au trecut 5 luni de cand a venit la putere, actuala coalitie de guvernare a uitat promisiunile facute, esuand in lupte politice sterile si declaratii lipsite de substanta!”

Loading

Scrisoare deschisă către coaliţia de guvernare a României

          Asumându-și rolul de interfață activă între comunitate și puterea politică, societatea civilă a reușit să amendeze multe din derapajele antidemocratice ori împotriva statului de drept puse la cale de guvernele iresponsabile. Folosind instrumente legale de acțiune politică, grupurile și organizațiile civice au blocat ascensiunea iliberalismului și a guvernărilor autoritare. Dar experiența arată că puterea politică necontrolată, oricât de democrată ar susține că este, are tendința de a ignora propriile promisiuni și chiar de-a devia de la traseul democratic promis.

          România are nevoie de reforme structurale urgențe pentru a ieși din promiscuitate și pentru a deveni un autentic stat de drept, pentru a asigura respectarea drepturilor și libertăților civile, a drepturilor minorităților sau în consolidarea independenței justiției și a justiției însăși. Deși au trecut 5 luni de când a venit la putere, actuala coaliție de guvernare pare să fi uitat promisiunile făcute, împotmolindu-se în lupte politice sterile, producând doar declarații lipsite de substanță.

          Amintim actualei guvernări că urmărim continuu ducerea la îndeplinire a promisiunilor făcute, dintre care multe reflectă doleanțe ale protestatarilor care au ieșit în stradă. Grupurile și organizațiile semnatare își exprimă dezamăgirea cu privire la neîndeplinirea angajamentelor pe care Puterea și le-a asumat. Suntem pregătiți să reluăm acțiunile prin care cerem respectarea acestor angajamente.

          În acest sens cerem actualei puteri demararea de îndată a actiunilor necesare pentru punerea în practică a propriilor asumări. Pentru edificarea relației de încredere între colectivitate și Putere, cerem ca demersurile să fie explicite, comunicate transparent și la timp și supuse unor dezbateri autentice.:

1. Depolitizarea administrației publice
          Materializarea promisiunii de renunțare la numirile politice din ministere și din instituțiile deconcentrate rămânând politice doar funcțiile de miniștri, secretari de stat și prefecți/subprefecți, așa cum impune legea. Numirile în orice alte posturi de conducere trebuie făcute prin concursuri transparente și deschise, bazate pe competență documentată. Din păcate, puterea politică actuală nu pare să se simtă obligată să‑și respecte promisiunea. Politizarea aparatului administrativ de stat duce la deprofesionalizarea funcționarilor publici, la arbitrar în reacțiile oficialităților și la crearea unui mediu propice corupției – motive importante ale sărăciei, emigrației și serviciilor publice de proastă calitate.

2. Legiferarea unui Cod Electoral modern
          Legislația electorală aflată în vigoare este depășită de realitatea demografică actuală și este târâtă de anomalii – generând discriminare pentru unii din cetățeni, fără a încuraja transparența și răspunderea la nivelul partidelor și punând reprezentativitatea aleșilor sub semnul întrebării. Este necesară o legislație care să rezolve clar și realist aceste deficiențe, legislație care trebuie aplicată cu fermitate și operativitate. Noul Cod Electoral trebuie să aibă în vedere printre altele:
– liberalizarea pieței politice, prin înlăturarea barierelor de intrare în Parlament a unor noi partide politice și prin legiferarea votului pentru liste deschise;
– asigurarea dreptului de vot universal, secret și egal pentru toți cetățenii;
– creșterea nivelului de reprezentativitate politică, în principal prin organizarea alegerilor pentru primării în două tururi;
– conectarea mai directă a votului cu efectele sale;
– stabilirea de proceduri realiste de revocare a aleșilor.

3. Eliminarea imposturii în educație
          Cerem eliminarea imposturii din sistemul educațional, sub orice formă a sa (plagiat, furt, incompetență, corupție, laissez-faire, dinastii familiale) și punerea procesului educativ pe coordonatele academice și deontologice. Propunem ca pachet minimal de măsuri:
– realizarea unui registru electronic național public, conținând toate lucrările de doctorat recunoscute, în rezumat și în forma completă. O lucrare de doctorat care nu se regăsește în Registru nu poate fi recunoscută;
– realizarea unui registru național în care să fie evidențiate toate diplomele universitare acreditate. Diplomele universitare care nu se regăsesc în Registru nu pot fi acreditate.

4. Modernizarea sistemului imunităților
          Eliminarea imunității parlamentarilor, cu excepția celei referitoare la declarațiile politice. Toți cetățenii români trebuie să fie egali în fața legii.
          În acest context este imperios necesară întărirea rolului, a independenței și a responsabilității Justiției.

5. Desecretizarea arhivei Partidului Comunist Român
          Cerem ca arhiva PCR să fie desecretizată în integralitate și administrarea acesteia să fie dată în grija CNSAS. Cerem ca arhiva să fie digitizată și pusă gratuit la dispoziția publicului prin mijloace electronice, inclusiv instrumentarul de căutare textuală. În cei peste 31 de ani de la căderea regimului comunist, Puterea nu a schițat nici un pas pentru clarificarea evenimentelor din perioada de dictatură. Trebuie să cunoaștem ticăloșiile și să arătăm copiilor noștri ororile unui trecut lipsit de libertate.

 • Organizații și grupuri civice semnatare:
  01 #activAG Piteşti (Platforma EuRoCivica)
  02 Federatia Initiativa Timișoara (Platforma EuRoCivica)
  03 Voluntari În Europa (Platforma EuRoCivica)
  04 Diaspora 360 (Platforma EuRoCivica)
  05 Consiliul Local Civic Arad (Platforma EuRoCivica)
  06 Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie – VeDem Just (Platforma EuRoCivica)
  07 Oradea Civică 2017 (Platforma EuRoCivica)
  08 Asociaţia 21 Decembrie 1989 (Platforma EuRoCivica)
  09 #Rezist Milano (Platforma EuRoCivica)
  10 Ștafeta Steagului Uniunii Europene (Platforma EuRoCivica)
  11 Rădăuțiul Civic
  12 Acord Diaspora
  13 #Rezist Galați
  14 Rezist Iași
  15 Vă Vedem din Iași
  16 Cuza Vrea Dreptate – Iași
  17 #Rezistăm şi la Paris
  18 Rezist Constanța
  19 Canada Save Rosia
  20 Comunitatea Română din Germania
  21 Diaspora Castellon
  22 OP’s Opinie Publică
  23 Diaspora Zaragoza
  24 Diaspora Cypru
  25 Comunitatea Diaspora.Ro
  26 ROStart
  27 Canal Media
  28 Bucovina Civica
  29 Mehedințiul Civic
  30 Bucureștiul Verde și Civic
  31 Grupul”Strada Galați”
  32 Diaspora Franța Solidară cu România
  33 Reset
  34 Asociația „România fără Gropi”

7 iunie 2021

Posted in Scrisori deschise.