Societatea civila se solidarizeaza cu jurnalista Emilia Sercan

Loading

 Asociațiile si grupurile civice semnatare condamnă încercarea de compromitere îndreptată împotriva jurnalistei Emilia Șercan prin difuzarea unor fotografii private.

 Investigațiile sale privind teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, lucrare suspectă de plagiat, au generat presiuni și amenințări, urmate de o amplă acțiune de kompromat cu autori ce par a fi chiar autorități ale statului.

 Fotografiile personale difuzate public provin din dosarul plângerii penale depuse de Emilia Șercan la Poliție, așa cum indică jurnalista.
Autoritățile nu au răspuns solicitărilor Emiliei Șercan de a investiga temeinic cazul și nu au intervenit în stoparea acțiunii de compromitere aflate în derulare.

 Organizațiile semnatare atrag atenția asupra pericolului reprezentat de intimidarea jurnaliștilor, fapt ce afectează grav libertatea presei și dreptul la informare a cetățenilor, garantate de Constituție.

  • 01. Federația Inițiativa Timișoara (Platforma EuRoCivica)
    02. #activAG Pitești (Platforma EuRoCivica)
    03. VeDem Just (Platforma EuRoCivica)
    04. Oradea Civică 2017 (Platforma EuRoCivica)
    05. #Rezist Milano (Platforma EuRoCivica)
    06. Diaspora 360 (Platforma EuRoCivica)
    07. Radio Măgura
    08. Canal Media
    09. Radio Diaspora

 Cerem elucidarea imediată a cazului.

 Mai jos sunt cele 12 întrebări la care Emilia Şercan aşteaptă un răspuns urgent din partea:

Nicolae Ciucă, premierul României

  • Ați fost informat de către Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne în guvernul pe care-l conduceți, în legătură cu incidentul referitor la scurgerea de informații din dosarul penal în care am reclamat furtul unor poze personale și violarea vieții mele private?
  • Ce măsuri concrete ați dispus după ce ați fost notificat de mai multe organizații media internaționale cu privire la campania de intimidare la adresa mea și cu scurgerea de informații dintr-un dosar penal – și după ce eu însămi v-am trimis o scrisoare de informare în data de 9 martie 2022?
  • În scrisoarea de informare pe care v-am adresat-o, v-am informat că au fost fabricate dovezi cu scopul de a mușamaliza scurgerea unei probe dintr-un dosar penal. I-ați cerut ministrului de Interne să clarifice situația pe care v-am relatat-o în scrisoare?
  • Cum garantați dumneavoastră, în calitate de premier, că instituțiile statului, Poliția Română și Parchetul – care trebuie să-i identifice pe autorii campaniei de intimidare a jurnalistului care a dovedit public că v-ați plagiat teza de doctorat – își fac datoria corect, conform legii?

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne

  • Ce măsuri ați dispus începând cu dimineața zilei de 18 februarie 2022, după ce v-am informat că o probă dintr-un dosar penal deschis de Serviciul de Investigații Criminale al Poliției București, pe care eu am furnizat-o polițiștilor, a fost scursă în presă?
  • Care este rezultatul anchetei interne despre care mi-ați spus în dimineața zilei de 18 februarie că i-o veți cere șefului Poliției Române?
  • În scrisoarea pe care v-am adresat-o în data de 9 martie 2022 v-am informat că au fost fabricate dovezi cu scopul de a mușamaliza scurgerea unei probe dintr-un dosar penal. Ce acțiuni concrete ați dispus pentru a-i identifica pe cei care au fabricat respectivele dovezi?

Chestor de poliție Benone Matei, șeful Poliției Române 

  • Care este rezultatul anchetei interne despre care mi-ați spus în cursul zilei de 18 februarie că o veți demara la nivelul Serviciului de Investigații Criminale al Poliției București pentru a investiga scurgerea probei furnizate de mine polițiștilor?
  • Câți angajați din Serviciul de Investigații Criminale al Poliției București și din Poliției București au fost audiați în cadrul anchetei interne privind scurgerea de informații?
Ministerul Familiei vrea să sporească natalitatea cu vouchere și facilități fiscale. Dar nu doar lipsa banilor îi oprește pe români din a face copii
Interviu Gabriela Firea: „Natalitatea să crească, dar nu cu orice risc şi nu de orice manieră, să nu ne întoarcem la vremurile de dinainte de Revoluție”
  • A fost depus la dosar articolul indicat de dumneavoastră ca fiind „sursa zero”, care a distribuit online pozele furate? Cu ce rezultate a fost acel articol valorificat în ancheta penală?
  • Probele pe care le-am adunat și pe care vi le-am descris într-o scrisoare de informare indică faptul că dumneavoastră mi-ați prezentat, la 21 februarie 2022, o serie de dovezi fabricate. Ați dispus o anchetă pentru a identifica cine a fabricat respectivele dovezi cu scopul de a mușamaliza scurgerea unei probe dintr-un dosar penal?

Gabriela Scutea, procuror general 

  • Presa este considerată un element vital în procesul de monitorizare a funcționării statului de drept. Potrivit art. 111, alin. 9 din Codul de procedură penală, „Audierea persoanei vătămate de către organul judiciar care a înregistrat o plângere cu privire la săvârşirea unei infracţiuni se desfăşoară de îndată, iar, dacă acest lucru nu este posibil, se va realiza ulterior depunerii plângerii, fără întârzieri nejustificate”. Cum explicați faptul că după 45 de zile de la înregistrarea plângerii penale referitoare la scurgerea de informații nu mi s-a luat o declarație de persoană vătămată, deși legea spune că trebuia să fi fost audiată „de îndată” și „fără întârzieri nejustificate”?
Posted in Comunicate de presă.