Scrisoare deschisa catre Presedintele, Parlamentul si Guvernul Romaniei

Asociațiile, persoanele și grupurile civice semnatare își exprimă dezamăgirea şi îngrijorarea faţă de VETO-ul exprimat de Austria şi Olanda în Consiliul JAI cu privire la admiterea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen. Din păcate, argumentele declarate care au fundamentat aceste decizii nu sunt susţinute de dovezi valide, motivațiile având la bază, mai degrabă, considerente politice şi interese de natură economică.

Mesajul pe care îl transmite Austria la adresa României destabilizează unitatea Europei într-un moment de cumpănă. Apropierea acesteia de Rusia imperialistă precum și jocul politic dublu în domeniul energetic, cu multiple conexiuni în economia românească, în contextul actualului vot, generează vulnerabilități la adresa intereselor legitime românești.

Responsabilitatea politică a acestui eșec aparţine guvernului României, sferă în care includem majoritatea guvernamentală, guvernul ca atare și președintele statului, ca șef al diplomației externe. Acţiunea singulară a Austriei faţă de România (Olanda a votat împotriva Bulgariei) nu e întâmplătoare, fiind urmarea unor relații toxice, uneori cu iz penal, între politicienii români şi marile afaceri austriece. Privatizările “cu cântec” din domeniul energetic, atribuirea preferențială a unor mari lucrări publice de infrastructură, protecția concernelor austriece din domeniul lemnului care au provocat dezastre ecologice în pădurile românești, toate aflate sub semnul marii corupții generalizate, au creat impresia că agenții economici austrieci operează într-o țară în care orice e posibil. Atitudinea de vechil pe moşie exprimată de Austria e generată de percepția pe care și-au format-o liderii politici de la Viena față de politicienii români, oricând disponibili și obedienți, corupți și coruptibili.

Ceea ce vedem acum e forma odioasă a unui mod de a face politică. Corupția de atâtea ori combătută de societatea civilă prin pozițiile exprimate, prin proteste și alte acțiuni publice scoate azi în evidență consecințele grave la adresa intereselor fiecăruia dintre români.

VETO-ul Austriei e totodată și un act îndreptat împotriva spiritului european, împotriva cutumelor şi principiilor fundamentale care guvernează relațiile dintre statele membre. În ciuda acestei atitudini non-europene, România trebuie să-și asume un rol mult mai activ și relevant în politica unei Europe unite şi funcţionale, în spiritul valorilor asumate încă de la fondarea comunității europene.

Asociațiile şi grupurile civice atenţionează ferm guvernanții politici că rezolvarea “afacerii” Schengen în formula tradițională folosită până acum, prin compromisuri oculte care sacrifică interesele energetice sau de altă natură ale României, va duce la reacții ferme şi mult mai implicate ale societății civice.

Organizațiile și persoanele semnatare susțin cu fermitate angajamentul european al României, integrarea deplină a țării noastre în structurile și mecanismele comunitare precum și procesul de aprofundare a construcției europene.

Semnatari.

1. Federaţia Iniţiativa Timişoara
  2. Asociaţia #activAG Piteşti
  3. Împreună pentru A8
  4. #Rezist Milano
  5. Asociaţia Azi elevi, mâine lideri
  6. Acord Diaspora
  7. Corupția Ucide
  8. Asociaţia Aradul Civic
  9. Asociația Vedem Just, Voci pentru Democrație
  10. Asociația România Vie
  11. Disapora.ro
  12. Argeşul Online
  13. Ziaristii.com
  14. Corina Haita-Falah, PhD, Economist consultant pentru politici de mediu
  15. Freelance Daniela Boltres
Posted in Scrisori deschise.