Cine suntem!

Platforma EuRoCivica este o structură non-partinică confederativă ce reunește mai multe grupuri, asociații şi federații civice independente, organizată în baza unor scopuri și obiective comune.
Membrii acestei Platorme sunt organizații şi grupuri civice implicate în ultimii ani în activități publice de susţinere a proceselor de democratizare a societății românești, a consolidării statului de drept şi a independenţei justiţiei, a respectării drepturilor şi libertăţilor civile, a respectării drepturilor minoritaților etnice, rasiale, religioase și sexuale.

 

De ce?

Puterea politică, oricare ar fi ea, nesupravegheată, poate să devieze de la propriile asumări dar și de la valorile constituționale şi democratice. Prin urmare, membrele semnatare ale acestei Platforme și-au propus să se constituie în acea interfaţă între puterea politică și societate, cu scopul de a genera o presiune constantă față de politicieni, indiferent de culoarea politică sau ideologică pe care o au.
Am sperat cu toții că aderarea României la clubul european va avea ca rezultat modernizarea accelerată a administrației publice, dezvoltarea intensă a rețelei de autostrăzi și drumuri rapide, construcția de noi școli și spitale, reformarea profundă a unor domenii esențiale pentru viața socio-economică a oricărei națiuni – educație, sănătate, justiție și asanarea masivă a societății românești de boala corupției generalizate, de partid și de stat.
Puterea corupe, iar puterea absolută corupe absolut, de foarte multe ori, chiar și pe cei mai buni dintre noi. În acest context este necesar să existe o comunitate civică care să supravegheze în permanenţă puterea politică şi să reacţioneze de fiecare dată în faţa derapajelor antidemocratice ale acesteia.
Platforma EuRoCivica va fi un grup de supraveghere / monitorizare (watchdog) civică a puterii politice, de orice ideologie ar fi ea și indiferent de valorile și principiile pe care le clamează. Pentru că promisiunile din campaniile electorale ale politicienilor români rareori își găsesc corespondentul în realitățile de zi cu zi din jurul nostru, este nevoie de o coaliție civică puternică capabilă să reacționeze prompt și să sancționeze orice declarație sforăitoare neurmată de acțiuni concrete și cu rezultate palpabile din partea celor cu putere de decizie.
Misiunea noastră este aceea de a-i ajuta pe oamenii politici să găsească calea cea dreaptă atunci când au luat-o pe căi lăturalnice dar şi de a-i trage de mânecă atunci când uită cine sunt și cui datorează funcțiile și fotoliile pe care temporar le ocupă.
Nu suntem și nici nu vrem să fim o eventuală alternativă la guvernare, dar suntem conștienți că fără o presiune constantă pe factorul politic din partea unei societăți civile bine organizate și vocale, reformele pe care ni le dorim nu se vor întâmpla prea devreme; cel puțin, nu pe parcursul vieții noastre şi poate nici a copiilor sau nepoților noștri dacă lucrurile vor decurge în continuare așa cum au decurs și s-au derulat ele după decembrie 1989.
Politica este o meserie nobilă atât timp cât este făcută cu gândul la mai binele cetăţeanului onest, plătitor de taxe și impozite și, prin extensie, la binele public, însă dacă ea se transformă într-un instrument de parvenire individuală sau de grup/clan prin mecanisme subtile de jefuire a bugetelor publice constituite prin eforturile comune ale unei întregi națiuni, ea poate deveni una dintre cele mai mari amenințări la prosperitatea, stabilitatea și securitatea unui stat. Drept pentru care, am hotărât să ne reunim în aceste vremuri și să ne regăsim sub această cupolă de acțiune civică.

 

OBIECTIVE

PRINCIPAL:
PObiectivul principal al Platformei EuRoCivica este acela de a sancţiona derapajele puterii politice atât față de promisiunile făcute în timpul campaniilor electorale cât și de fiecare dată când se încalcă principiile democrației și a libertăților individuale, dar şi a libertăţilor constituţionale.


GENERALE:
1Apărarea statului de drept, a justiției independente, a poziționarii politice europene și euroantlantice. Promovarea unei societăți liberale, a drepturilor şi libertăților civice, a drepturilor minoritaților etnice, sexuale, rasiale etc.;

2Asumarea rolului de interfață între societate şi mediul politic, care să presupună preluarea doleanțelor și nevoilor cetățenilor, pe de-o parte, iar pe de altă parte susținerea acestora prin campanii de comunicare publică și lobby politic;

3Sancţionarea derapajelor democratice provocate de către puterea politică, oricare ar fi ea, prin acțiuni specifice, pornind de la transmiterea de petiții sau reclamații până la organizarea de proteste civice;

4Exercitarea unei presiuni constante asupra guvernării de la nivel central şi/sau local, pentru îndeplinirea promisiunilor politice asumate, care intră în sfera de interes a obiectivelor noastre;

5Sancționarea tuturor exprimărilor publice extremiste, xenofobe, rasiste, antisemite sau discriminatorii de orice fel.


25 aprilie 2021
SEMNATARI (10, în ordine alfabetică):
#activAG Piteşti
#rezist Milano
Asociaţia 21 Decembrie 1989
Consiliul Local Arad
Diaspora 360°
Iniţiativa Timişoara
Oradea Civică
Ştafeta Steagului UE
VeDem Just
Voluntari în Europa
Document fondator
Principii de organizare, comunicare şi decizie